Бармен жұмысы
Бармен тек алкоголь бойынша сарапшы және коктейльді араластыру бойынша маман ғана емес. Оның жұмысы өте жан-жақты және бірқатар мамандықтарға бөлінген.
Бұл санатқа ауруханадағы буфетші кіреді, ол сонымен қатар мекеменің пациенттеріне дәруменді сусындар мен пайдалы тағамдардың барлық түрлерін ұсынады, ал санитарлық буфетші, оның міндеттеріне қосымша ыдыс жуу, үй-жайларды тазалау және дезинфекциялау кіреді.
Өз ісінің маманы бола отырып, сіз "баспалдаққа" көтеріле аласыз ұйымдастыру мәселелерімен айналысатын аға бармен, команданы тиімді жұмыс істеуге, келушілермен сыпайы қарым-қатынас жасауға және сатылымның өсуіне бейімдейді.
Шеберліктің шыңы лауазымы болып саналады бас бармен беделді мейрамханада немесе тамақтану желісінде. Оны бос ұстау үшін Сіз шығармашылықпен айналысуыңыз керек, тәжірибе жасаудан қорықпаңыз және жұмыста күйіп қалуыңыз керек.
Мамандықтың ерекшеліктері
Кейбіреулер бармен бос орны кез-келген адамға ешқандай дайындықсыз сәйкес келеді деп санайды. Бұл шын мәнінде жиі кездесетін қателік.
Физикалық және эмоционалдық шиеленістің ауырлығын бірінші күні бастаушы бармен сезінеді. Мұндай жүктемені жеңе алатындығы факт емес.
Жұмыс берушілер, әдетте, көптеген коктейльдердің рецептурасын жақсы білетін, оларға керемет қызмет көрсете алатын және сонымен бірге көп тапсырманы орындай алатын, спорттық және стресске төзімді барменді қажет етеді. Қажетті дағдыларды арнайы курстарда және жеке шеберлік мектептерінде алуға болады.
Сонымен қатар, бармен бос жұмыс орындары, егер мамандық бойынша субнатор болса, адам өз ісін ашуға батылы бармаса.
Дегенмен, тәжірибесі жоқ бармен де жақсы ақша таба алады.
Негізгі міндеттері
Біз барменді іздейтін жарнаманы оқи отырып, өтініш беруші алдымен нақты жұмыс орнын шешуі керек. Бұл қарапайым бар ғана емес болуы мүмкін. Көбінесе тұтынушыға кафеде бармен немесе түнгі клубта бармен қажет. Мұндай қызметкерлер қазір мейрамханада да, элиталық алкоголь бутикінде де, көптеген сауда залдарында да бар.
Осылайша, бармен сатуға арналған белгілі бір өнім емес, штанганы қамтамасыз ететін жұмыс. Алкогольді құюдан басқа, ол көптеген кофеханаларда кофе мен сүт коктейлін дайындайды, фитнес-барларда пайдалы тағам рецептері бойынша табиғи смузи ұсынады.
Барменнің көмекшісі көбінесе шарап дүкендеріне, онда дәмдік көрмелер жиі болады, тіпті гриль барларына да қажет.
Барлық жерде ұсынылған жұмыс жағдайларына сүйене отырып, жақсы игеруге тура келетін өзіндік ерекшеліктер бар.
Егер бұл, мысалы, сыра мейрамханасы болса, онда сыраның түрлері мен оларға сәйкес келетін тағамдар туралы білу міндетті болып табылады.
Қазіргі жағдайда, үйлену тойына арналған бармен міндетті түрде банкет залындағы үстелдің артында тұрмайды, көбінесе оған жұмыс істеу үшін тыныш орын ұсынылады, содан кейін дайын тапсырыс үстелдерге жай жеткізіледі.
Қызмет саласына қарамастан бармен міндетті:
- коктейльдер мен сусындар дайындаңыз, оларға қызмет етіңіз және клиенттерден тиісті ақы алыңыз;
- басшылардың келісімі бойынша жаңа рецепттерді енгізу;
- келушілердің назарын аудару және оларды қызықтыру үшін коктейльдерді дайындау мен ұсынудың перспективалық нұсқаларын әзірлеу;
– жұмыс орнын мінсіз таза ұстау;
- ауысымды қабылдау және беру кезінде барда ревизия жүргізу;
- мекеменің үздіксіз жұмысын бұзбау үшін қажетті өнімдерге уақтылы өтініш беру;
- сыпайы болу, клиенттерді орналастыра білу және оларды жаңа тапсырысқа итермелеу (барменге мекемеге келушілермен ішуге қатаң тыйым салынады).
Еңбек жағдайлары
Егер сіз өзіңіз үшін шешім қабылдасаңыз – мен бармен ретінде жұмыс іздеп жүрмін, онда сіз демалыс күндері ауысым кестесіне дайын болуыңыз керек, бұл сұйықтық деп аталады.
Сондай-ақ, ауысым он сағатқа дейін немесе одан да көп болуы мүмкін екенін ескеріңіз және осы уақыт ішінде ойын-сауық мекемесіне демалуға және демалуға келген адамдармен сөйлесуге тура келеді.
Сонымен қатар, көптеген клубтар негізінен түнгі белсенділікке ие, әсіресе жұмадан жексенбіге дейін.
Швед үстелінің жұмысы қалыпты және әдетте он сағатқа дейін созылады. Сонымен қатар, буфет жұмыс орындары, мұнда клиенттерге ұнауға тырысып, көп күш жұмсаудың қажеті жоқ. Үміткерден тек ұқыпты көрініс пен жұмыс орнында тазалықты сақтау қажет.
Қазақстанда барменнің жалақысы айына 80-ден 127,7 мың теңгеге дейін құрайды. Ал буфетші орта есеппен 51,8 мың теңге табады.