Шыны-бұл ежелгі заттардың бірі және оның қасиеттерінің әртүрлілігіне байланысты адам тәжірибесінде әмбебап болып табылатын зат пен материал. Құрылымдық-аморфты, изотропты; қалыптасу кезінде әйнектің барлық түрлері агрегаттық күйде - сұйықтықтың өте тұтқырлығынан шыны тәрізді деп аталатынға дейін - шикізатты (шихтаны) балқыту арқылы алынған балқымалардың кристалдануын болдырмау үшін жеткілікті жылдамдықпен салқындату процесінде түрленеді.
Шыны пісіру температурасы +300-ден +2500 °C-қа дейін осы шыны түзетін балқымалардың компоненттерімен анықталады (оксидтер, фторидтер, фосфаттар және басқалар). Мөлдірлік (көрінетін сәулелену үшін) табиғи және жасанды әйнектердің барлық түрлеріне ортақ қасиет емес.