Қоймашы болып жұмыс істеу
Қоймашы – тауарлар мен басқа да материалдық құндылықтардың есебін жүргізетін қойма қызметкері.
Мамандық ерекшелігі
Қоймашы - еңбекқор және зейінді адамдарға арналған жұмыс, өйткені қойма арнайы сөрелер мен сөрелермен жабдықталған құрылымдық платформа болып табылады. Олар тауарларды сақтайды.
Мұндай үй-жайлардың жабдықталуы осы жерде орналасқан өнімдердің түріне тікелей байланысты.
Мысалы, азық-түлік дүкендерінде тоңазытқыш қондырғылары қажет, ал әрбір сөре қатаң түрде өз мақсатына сай пайдаланылады. Жақсы қоймашы ешқашан шұжық пен нанды, тәтті мен ірімшікті бір-біріне жақындатпайды.
Ал өндірістік қойма әдетте технологиялық процесті жүзеге асыру үшін қажетті бөлшектер мен құралдардың белгілі бір спектріне бағытталған.
Әдетте, дайын өнімді сақтау үшін бөлек бөлме бөлінеді.
Өнімнің түріне қарамастан, қоймадағы барлық нәрсе материалдық құндылықтарға жатады. Тиісінше, қоймашының бос орны сеніп тапсырылған қоймада сақталатын барлық нәрсе үшін жауапкершілікті көздейді.
Негізгі міндеттер
Жұмыс берушілер осы салада тәжірибесі бар қойма қызметкерін іздейді. Қоймадағы қоймашы да, мейрамханадағы қоймашы да бірдей тиянақты, іскерлікпен қарауы керек. Олардың міндеттеріне мыналар жатады:
- тауарларды қабылдау;
- ыдыстар мен қаптамалардың бүтіндігін бағалау;
- қажет болған жағдайда өлшеу;
- барлық қолда бар құндылықтарды орналастыру, сақтау, беру, есепке алу;
– егер ол абайсызда болса да, тауарлардың жоғалуын қатаң түрде белгілеу;
- тапсырыстарды жинау (көптеген көтерме қоймалар қор жинаушы лауазымын енгізеді);
– жоспарлы түгендеуді жүргізу;
- Қойма құжаттары.
Аға қоймашы кіші басшы буынға жатады және материалдарды тиеу және түсіруді ұйымдастыру, оларды сақтау үшін тиісті аумақтарды дайындау, есеп жүргізу және есептерді дайындау жүктеледі.
Сонымен қатар, өндіріс орнында оған өрт сөндіру құралдарының жұмысқа жарамдылығын және технологиялық процестің үздіксіздігін бақылау жүктелген.
Ең жоғарғы саты – қойма меңгерушісі лауазымы, оған қарапайым қоймашылар мен тиеушілерден бастап барлық қызметкерлер бағынады.
Қоймашының міндетіне сақтау орнын ұтымды пайдалану және өнімді орналастыру тәртібін сақтау да кіреді. Нағыз кәсіпқой тауардың бір немесе басқа затын іздеп, орынды жылдам шарлайды.
Ілеспе құжаттамада қателер немесе онда көрсетілген мәліметтер толық болмаған жағдайда қоймашы тауарды қоймаға қабылдамауға немесе оларды беруден бас тартуға толық құқылы.
Өнімді шығару кезінде жауапты қызметкер оны көрсетілген жерден алып, орауыштың бүтіндігін тексереді және оның әрекеттерін есеп журналына міндетті түрде белгілейді.
Тауар ауыр немесе көлемі үлкен болса, олар арнайы арбаларда тасымалданады. Әрине, бұл жүк тиеушілердің немесе жүк көлігі жүргізушілерінің міндеттері, бірақ шағын қоймада, ең алдымен, қоймашының өзі мұны істеуі керек. Бұл жағдайда жарақат алмау үшін қауіпсіздік шараларын білу маңызды.
Өтініш беруші өрт қауіпті, жарылғыш заттар немесе пестицидтер ретінде жіктелуі мүмкін сызбалар мен сақталатын тауарлардың қауіптілігін ұмытпауы керек.
Олармен қауіпсіз жұмыс істеу үшін қойма қызметкері жақсы білуі керек жұмыс орнын ұйымдастырудың арнайы тәртібі бар.
Табыс деңгейі
«Дүкенші» мамандығы бойынша дипломды олар қойма менеджменті және логистикадан сабақ беретін колледжді немесе кәсіптік мектепті бітіргеннен кейін ала аласыз. Ірі фирмаларда қойманы басқару әдетте университеттік білімі бар мамандарға тапсырылады. Кейбір жағдайларда мамандандырылған дайындық курстарын аяқтау жеткілікті, онда олар компьютерлік есеп бойынша сабақ береді.
Қазіргі экономикалық жағдайда қоймашының жұмысы әсіресе өнеркәсіп пен саудада сұранысқа ие. Тәжірибесі жоқ қоймашы да өзіне қолайлы орынды оңай табады. Ол үшін қойма есебінің ерекшеліктерін білу, 1С компьютерлік бағдарламасына - сауда және қоймаға ие болу жеткілікті, ал егер өтініш беруші жүк көтергіштер мен автокөліктерді басқаруды білсе, бұл өте жақсы.
Қазақстандағы қоймашының орташа жалақысы 113,3 мың теңге, бірақ айына 150 мың теңгеге жетуі мүмкін.