Қазақстанда картопты қашан қазу керек?

24.08.2024

Жақсы өнім алу үшін картопты қашан қазу керектігін нақты білу керек. Оңтайлы мерзімдер мен егін жинау уақытына әсер ететін факторлар қандай?

Картопты қазудың оңтайлы уақыты

Қазақстанда картопты қазу мерзімі аймаққа, климатқа және сортқа байланысты. Көп жағдайда картоп тамыздың аяғында — қыркүйектің басында қазыла бастайды. Дегенмен, уақытты дәлірек анықтау үшін бірнеше факторларды ескеру қажет:

1. Картоп сорты.

Ерте сорттар әдетте отырғызылғаннан кейін 70-90 күннен кейін егін жинауға дайын болады, ал маусымның ортасы және кеш сорттары 100-120 күн қажет болуы мүмкін. Тұқым қаптамасындағы нұсқауларға немесе агрономдардың ұсыныстарына назар аударыңыз.

2. Ауа райы жағдайлары.

Ауа-райын бақылау маңызды. Жаз жылы және шуақты болса, картоп ертерек жинауға дайын болуы мүмкін. Сонымен қатар, егер жаңбыр жауса, бұл пісу процесін кешіктіруі мүмкін. Әдетте, Қазақстанның оңтүстік аймақтарында картопты тамыз айының басында қазып алуға болады, Қазақстанның солтүстігінде картопты қазу уақыты, әдетте, топырақтағы алғашқы аязға дейін, қыркүйектің басында келеді;

3. Төбешіктердің жағдайы.

Картоптың қазуға дайын екендігінің негізгі белгілерінің бірі — шыңдардың жағдайы. Жапырақтары сарғайып, құрғай бастағанда, бұл түйнектер қажетті мөлшерге жеткенін және жинауға дайын екенін білдіреді.

4. Жетілу сынағы.

Картоптың дайын екенін тексеру үшін сіз бірнеше түйнекті қазып, оларды тексере аласыз. Егер тері жақсы ұстаса және түйнектер осы сортқа тән түске ие болса, онда сіз егін жинауды бастай аласыз.

Картопты қалай дұрыс қазу керек?

Түйнектерге зақым келтірмеу және олардың сапасын сақтау үшін картопты қазу кезінде бірнеше ережелерді сақтау керек:

— Түйнектерді мұқият қазу үшін айыр немесе күрек сияқты арнайы құралдарды пайдаланыңыз.
— Төсектің шетінен қазуды бастаңыз, бірте-бірте орталыққа қарай жылжытыңыз.
— Түйнектерге зақым келтірмеу үшін сақ болыңыз, бұл сақтау кезінде олардың шіріп кетуіне әкелуі мүмкін.

Картопты сақтау ережелері

Қазудан кейін картопты дұрыс сақтау керек. Мұны істеу үшін:

— Түйнек мұқият кептірілгеніне көз жеткізіңіз, қажет болған жағдайда оларды құрғатыңыз;
— картопты қараңғы, салқын және құрғақ жерде көктеп, шіріп кетпес үшін сақтаңыз;
— Түйнектерді зақымданбаған және шірік үшін үнемі тексеріп отырыңыз. Шіріген картопты дереу тастаңыз.

Картопты қазу оны өсіру процесіндегі маңызды қадам болып табылады. Оңтайлы уақытты білу және егін жинауға әсер ететін факторларды ескере отырып, сіз жоғары сапалы және дәмді өнім ала аласыз. Қазу және сақтау бойынша нұсқауларды орындай отырып, сіз картопты қыс бойына рахаттана аласыз.

Пікірлер: 0
Кіру немесе Қазір тіркеліңіз пікір қалдыру үшін.