Қасапшы болып жұмыс істеу
Қасапшы-бұл өте нақты жұмыс, бірақ ол жақсы табыс әкеледі. Бала кезінен осы мамандықты армандайтын адам болуы екіталай, бірақ оның пайдасы мен қажеттілігі туралы айту артық шығар.
Мамандықтың ерекшеліктері
Қасапшы физикалық тұрғыдан мықты және төзімді адамдар үшін жұмыс істейді, өйткені олар көбінесе ауысымына алты тоннаға дейін ет өңдеуге мәжбүр болады. Мұндай жұмысшылардың пайда болуы көбінесе орта ғасырлармен байланысты, ет бөлушілер ұзын алжапқыштармен жүріп, үлкен пышақтармен жабдықталған. Содан бері бұл жоспарда көп нәрсе өзгерген жоқ, бірақ қаңқаны бөлшектеу үшін ең жақсы бөліктерді бір дәл емес қозғалыспен бүлдірмеу үшін көп күш салу керек.
Сонымен қатар, ізденуші құс, шошқа, сиыр, қой ұшаларын кесу ережелерін мұқият есте сақтауы керек. Мұны істеу үшін, не деп аталады, әр түрлі үй жануарлары мен құстардың анатомиясын тісте білу керек, дайын жартылай фабрикаттарға қойылатын салмақ талаптарына төтеп беру керек.
Өйткені, ескі Еуропадан бері ет кесуші-бұл әкесі ұлдарына беретін отбасылық мамандық. Онда қасапшы болу құрметті болып саналады, тіпті ең кішкентай дүкеннің әрбір иесі келушілерге ауыз суаратын шұжықтар мен ысталған ет өнімдерінің көптеген түрлерін көрсетуге асығады.
Негізінде, рубщиктің бос орындарына арнайы дайындық қарастырылмаған. Әдетте жаңадан қабылданғандарды тәжірибелі шеберлер тікелей жұмыс орнында оқытады. Бірақ үміткерлер үшін мал мен ет өңдеушіге арналған оқу бағдарламасы бойынша дипломның болуы үлкен плюс болатыны сөзсіз.
Негізгі міндеттері
Қасапшы Қазақстандағы бос жұмыс орындары сұранысқа ие. Халықтың ет тұтынуының өсуімен бұл өнімдер сатылатын сауда нүктелерінің саны да артып келеді.
Қазіргі уақытта қаңқаларды кесудің кез-келген стандарттауы жоқ. Ет тартқышты еркін суретшіге ұқсас нәрсе деп айтуға болады. Сатып алушылардың қызығушылығы, демек, дүкеннің кірістілігі оның виртуоздық қатынасына тікелей байланысты.
Біраз жіберіп алды-және олар айтқандай, ақша тю – тю-қымбат кесіндінің бір бөлігі арзанырақ бөлікке кетті.
Қазақстанның еңбек нарығындағы жұмыс берушілерге көбінесе өндірістік кәсіпорынға қасапшы қажет. Қазіргі заманғы конвейер өндірісі жоғары мамандандырылған және толық стерильділікпен ерекшеленеді. Қол мен аяқ киімді тазартатын арнайы турникеттер бар. Тек олар арқылы сіз шеберхананың ішіне кіре аласыз. Бірақ бұл жерде білікті маман болу екіталай, өйткені бәрі механикалық түрде, кесу процесін тұтас қабылдаусыз жасалады.
Қызмет саласына қарамастан, ет кесуші үміткерлерден талап ететін Бос орындар:
- санитарлық ережелерді, сондай-ақ технологиялық еңбек нормаларын білу;
- ет пен сүйектің бекітілген шығу нормаларын ескере отырып, Сиыр, бұзау, шошқа, қой ұшалары мен құстарды сүйектеу, тұрғызу, кесу, кесу және аралау тәртібін түсіну;
- кесілген бөліктерді және дайын етті кесуді сақтау мерзімдері мен ережелерін есепке алу;
- ет кесектерін бөліктерге дұрыс кесіңіз;
- қолданыстағы Санпинге сәйкес тартылған ет пен туралған өнімдерді дайындау;
- еңбекті қорғау ережелерін мүлтіксіз сақтау;
- қолданылатын құралмен жұмыс істей білу (қайрау, түзету, дезинфекциялау, сақтау);
- жапсырмалар мен қоса берілген ветеринариялық анықтамалардың түпнұсқалығы тұрғысынан ілеспе құжаттаманы тексеру.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарына көбінесе ет өнімдерін бір бөліктен кесу дағдыларын меңгерген және олардан дәмді және қоректік тағамдарды қалай дайындау керектігі туралы көптеген рецепттерді білетін жан-жақты маман аспазшы қасапшы қажет.
Аспазшы қасапшы болып жұмыс істеу негізінен шағын мейрамханалар мен асханаларда сұранысқа ие, онда қызметкерлердің үлкен штатын ұстау тиімсіз.
Табыс деңгейі
Қаласаңыз, кез-келген адам осы қарапайым қолөнерді үйрене алады. Бірақ жұмыс берушілерге өтінім жіберіп, қасапшы ретінде жұмыс іздеп жүргенде, жоғары физикалық белсенділікті есте ұстаған жөн, өйткені кейде бір уақытта 70 кг-ға дейін немесе одан да көп көтеруге және көтеруге тура келеді.
Көру мен жүрек-тамыр жүйесін алдын-ала тексеріп алған дұрыс.
Қазақстанда қасапшы орташа есеппен айына 115,4 мың теңге алады.