Қоғамдық тамақтану саласында жұмыс істегісі келетіндердің барлығына денсаулық тілегім келеді! Бұл әрекет қолдың ептілігін, реакциялардың жылдамдығын, физикалық күш пен жақсы көруді қажет етеді. Өнім шығаратын немесе келушілерге қызмет көрсететін адамдар ұқсас. Егер сіз ас үйдің иісін жақсы көретін болсаңыз, адамдарға жағымды және жігерлі болғыңыз келсе, онда сіз міндетті түрде тамақтануға байланысты мамандықты таңдай аласыз). Қайсысы? Төмендегі тізімнен біле аласыз.
Жұмыс аспазшы
Аспаз-тамақ дайындау бойынша маман. Сонымен қатар, оның міндеті: өнімдердің жарамдылық мерзімін тексеру, оларды кесу, ұсақтау немесе тазарту. Мейрамханада аспаз болу оңай болмауы мүмкін. Онда әдетте өз ісінің кәсіби аспазшысы қажет. Алайда, мейрамханадағы аспаз көбінесе барлық тағамдардың процесін бақылайды, азық-түлік сатып алуға, мәзір жасауға қатысады.
Аспаз ретінде жұмыс істеу-сұранысқа ие, өйткені ол тұрақты және жақсы табыс әкеледі. Алайда, бос орын аспаз адамнан зейінді, денсаулықты (аспаз 10-12 сағат бойы аяқтарында тұруы керек), есте сақтауды (рецепттерді жатқа білу маңызды), тазалық пен эстетикалық талғамды талап етеді. Иә, аспаз болып жұмыс істеу мамандықтардың шығармашылық санатына жатады. Көбінесе кафеде, ауруханада, балабақшада немесе асханада аспаз қажет.
Мамандығы ас үй қызметкері
Ас үй қызметкері ас үйде жұмыс істейтінін бәрі біледі. Ол не істейді? Міне, оның істер тізімі:
1. Өнім жасау үшін шикізат әкеліңіз
2. Шағын тапсырмаларды орындау (банкті, пакетті ашады)
3. Ас үй жабдықтарын, мазмұны бар жәшіктерді алып жүріңіз (аздап
бұл тасымалдаушы болады)
4. Сөрелерді, лас ыдыстарды жуыңыз
5. Тамақ дайындауға көмек көрсету
6. Көкөністерді тазалаңыз...
Жұмысшы бүкіл жұмыс күнін аяғымен өткізетінін қабылдау керек, сондықтан жұмыс қиын. Оның міндетті түрде санитарлық кітапшасы болуы керек.
Мұндай міндеттермен, өкінішке орай, ас үй жұмысшысы салыстырмалы түрде аз жалақы алады. Бірақ егер жұмысқа орналасу өте қиын болса, онда сіз бұл опцияны қарастыра аласыз.
Даяшы болып жұмыс істеу
Даяшы болып жұмыс істеу қандай? Ең маңызды тапсырма - келушілерден тапсырысты қабылдау және үстелге дайын тағамдарды ұсыну. Сонымен қатар, даяшы қонақтардың мәзірге қатысты кез-келген сұрақтарына жауап беруі, пайдаланылған ас құралдары мен ыдыстарды алып тастауы, келушілерді есептеуі, үстелге қызмет етуі керек...
Оның кәсібі перспективалы, өйткені қызмет көрсету саласы әрдайым дамып келеді. Жұмыс адамдармен үнемі қарым-қатынасты қамтиды, сондықтан кез-келген мекемеге келесі жеке қасиеттері бар даяшы қажет:
- ізгі ниет;
- күлімсіреу;
- адалдық;
- еңбекқорлық;
- стресске төзімділік;
- қарым-қатынас.
Кафедегі даяшы бос кестеде жұмыс істейтіні және қарапайым студент бола алатындығы танымдық. Бұл жерде даяшы жиі қажет, өйткені үлкен "айналым"орын алады. Кәсіби жұмысшылар негізінен элиталық мекемелерде жұмыс істейді және жалақыларына риза.
Кафедегі жақсы даяшы клиент қанағаттануы және жағымды уақыт өткізуі үшін оған байланысты барлық нәрсені жасайды, ал жаман адам адамдардың тәбеті мен кешін бұзады.
Ыдыс жуғыш
Атауынан ыдыс жуғыш машинаның өз жұмысын стакандар мен табақтарды қалдықтардан тазартумен, сондай-ақ ыдыс-аяқты жуумен және дезинфекциялаумен байланыстыратыны белгілі болды. Бұл жерде күрделі ештеңе жоқ, бірақ жалақы өте төмен. Ыдыс жуғыш машинаның артықшылығы-оны негізгі жұмыспен біріктіруге болады және арнайы білім қажет емес.
Буып-түюші
Орауыш бос жұмыс орындарын бөлшек саудада, бөлшек сауда орындарында немесе өндірістік циклдар сатысында таба алады. Орауыш бір уақытта ораушы + жинақтаушы бола алады. Оның жұмысына сөмкелерден сусымалы ингредиенттерді пакеттерге орау немесе заттарды салмағы, атауы бойынша орау кіруі мүмкін.
Бос орынды өлшеп ораушыны жұмысқа қабылдау кезінде медициналық кітапшаның, халаттың және қолғаптың болуы міндетті шарт болып табылады. Бастапқыда бұл қиын жұмыс емес сияқты көрінуі мүмкін, бірақ адам оған үйреніп, бейімделу үшін белгілі бір дағдыларға ие болуы керек.
Наубайшы болып жұмыс істеу
Наубайшы-нан өнімдерін пісірумен айналысатын орта буын маманы. Ол наубайхана жабдықтарындағы шикізаттың қартаю процесін бақылайды, қамырды дайын пішіндерге жайып, пештегі өнімдердің дайындығын тексереді. Нағыз наубайшы-түпкілікті өнімнің күйін анықтай алатын кәсіби маман! Ол лайықты ақша тауып, мансабын құра алады (тіпті өзінің наубайханасын ашады).
Наубайшы ретінде жұмыс істеу ұқыпты, төзімді, сау адамдарға жарайды. Пісіруді жақсы көретін адамдар жұмысқа тұра алады, бірақ егер оларда созылмалы аурулар, инфекциялар, қант диабеті болмаса және тиісті білімі болса ғана.
Кондитер аспазшысы ретінде жұмыс істеу
Кондитер сөзінің атауында көптеген адамдар кәмпиттермен байланысты. Иә, ол олармен кремдер, пирожныйлар, десерттер, торттар сияқты әрекеттесе алады. Кондитер аспазшы дәмді аспаздық шедевр жасау үшін ингредиентті қанша, қандай көлемде және қайда қосу керектігін жақсы біледі!
Кондитерлік дүкенде жұмыс істеу өте қызықты! Бұл аспаздыққа құмар және дамыған қиялы бар адамдарға жарайды. Кондитерлік цехта жұмыс істеу қажет:
Ингредиенттердің дұрыс сақталуын қамтамасыз ету
Жеке компоненттерді дайындау
Нақты рецепттер бойынша өнімдерді дайындау
Тәттілердің әдемі дизайны және т. б.
Кондитер аспазының жұмысы танымал болды және солай болып қала береді. Онымен сіз өзіңіздің шығармашылық идеяларыңызды жүзеге асыра аласыз және қызметтің жаңа қызықты бағыттарын байқап көре аласыз. Өмір туралы айтатын ештеңе жоқ, үй кез-келген идеяға қуанады!
Бармен
Бармен алкогольді және алкогольсіз сусындармен жұмыс. Айтыңызшы, ол неге соншалықты ақкөңіл?! Бірақ ол негізінен харизматикалық, стресске төзімді, сүйкімді, дипломатиялық және коммуникативті болуы керек. Егер бармен коктейльдерді стакандарға (отпен, шейкерлермен) керемет түрде құя алса, бұл өте жақсы болады. Қызықты жұмысы үшін ол лайықты табыс табады!
Сондай-ақ, бұл мамандықтың бір түрі бар-бұл буфет
Егер біреу жұмысқа орналасқысы келсе бармен жұмыс, содан кейін ол алкогольді жақсы білуі керек, бірақ оны жұмыс орнында тұтынбауы керек! Тәжірибелі адам еш қиындықсыз: сусынның рецептурасын жасай алады, жеңіл тағамдарды сатады, ыстық және салқын сусындар дайындайды, клиенттермен сөйлесуді қолдайды.
Қасапшы
Қандай" қорқынышты " сөз қасапшы, онымен байланысты көптеген стереотиптер бар. Бұл кәсіптің өкілі жануарларды союмен айналысады, содан кейін олардың өлекселерін сойады. Ол үшін, кем дегенде, ол жануарлардың анатомиялық құрылымын, өнімдердің рецептурасын білуі керек. Ет кесуші сиыр, жылқы еті, тауық еті немесе қой расп орап, турап, турап алуы керек... Мұның бәрін мамандандырылған мекемеде немесе бірден кәсіпорында оқуға болады.
Ет кескіштің дене бітімі мықты болғаны жөн, Әйтпесе 60 кг жас жігіттің 6 тонна етпен ауысым жасайтыны немесе 70 килоға шыдайтыны көрінбейді.
Лепщица
Тұшпара мен тұшпараны мүсіндеу сынақ өнімдеріне дайындықтар дайындайды және дайын рецепттерге (хинхали, мантия, тұшпара, тұшпара) сәйкес тағамдар дайындайды. Қажет болса, қызметкерлерге тамақ дайындай алады.
Мүсіншінің медициналық кітабы, осы саладағы тәжірибесі немесе бейіндік білімі болуы керек. Оның белсенділігі, зейіні, жауапкершілігі бағаланады, өйткені өндірісте Автоматты желілермен жұмыс істеу керек. Уақытша жұмыс ретінде бұл бос орынды қарастыруға болады, бірақ мансаптық өсуге үміттенбеу керек.
Барбекю
"Барбекю қажет" деген жазуды сирек кездестіруге болады, бірақ бос орын шынымен де бар. Адам шикізат пен ингредиенттердің сапасын бағалай алады, тағамды дұрыс сақтайды, тағамның дайындығын анықтайды, тағамды термиялық өңдеуге дайындайды деп күтілуде.
Кебаб ақылы курстардан немесе өндірісте дайындықтан өту арқылы кебаб, стейк дайындауды үйрене алады. Алайда, тәжірибелі білікті маман болу үшін сізде тәжірибе болуы керек
қоғамдық тамақтану саласындағы жұмыстар және аспаз мамандығы бойынша диплом.
Кафелерде, мейрамханаларда, фаст-фуд нүктелерінде барбекю қажет. Егер адам жақсы жұмысшы болса, онда оның жалақысы орташадан жоғары болады және ешқашан жұмыссыз қалмайды. Және әрқашан тоқ болады!)
Пицца
Дәмді және шырынды пицца пицца жасаушыдан алынады. Пиццер илейді, қамырды илейді, үстіңгі жағын алады, тұздықтар жасайды және тамақ пісіреді. Егер оның дәм сезімі, жұмыс істеуге деген желыласы және экспериментке дайындығы болса, мақтауға тұрарлық.
Пиццер ретінде жұмыс істеу лайықты деп саналады. Сіз пиццаиоло немесе аспаз білімінсіз тамақтану орнына жұмысқа тұра аласыз. Дегенмен, тәжірибе мен тәжірибе үлкен рөл атқарады. Ашылатын пиццерияларға аз жұмыс тәжірибесімен жетуге болады. Пиццер ретінде жұмыс істеу сізге тұрақты және лайықты табыс табуға мүмкіндік береді.
Бариста жұмысы
Бариста кофе жасау үшін қажетті ингредиенттерді қолдана отырып, клиенттің тапсырысын нақты орындайды. Ол ең талапшыл және қанағаттанбаған тұтынушыны кофеге де, қызметке де қанағаттандыруы керек.
Бариста жұмысы адамның сыртқы келбетін, әзіл-оспақ сезімін, ізгі ниетін білдіреді. Бұл оптимист + психолог + клиенттерге арналған Дос! Бариста бос жұмыс орындары әр қалада бар. Ояту сусынының жанкүйерлері жұмыс істей алады, оны шексіз ішеді және сүйікті саласында дами алады! Сондай-ақ, бариста жұмысынан адам икемді жұмыс кестесін және орташа жалақыны алады.
Дистрибьютор ретінде жұмыс істеу
Дистрибьютор ретінде жұмыс істеу еңбек биржасында аз бағаланады. Бірақ бұл жұмыс тәжірибесі жоқ жастарға (мектеп оқушыларына, студенттерге), тіпті кәмелетке толмағандарға да жұмысқа қосылуға мүмкіндік береді. Асханадағы дистрибьютор оқудан шықпай жұмыс істей алады.
2021 жылы Жамбыл облысында жұмыс берушілерге бухгалтерлер, шаштараздар, балабақша тәрбиешілері, мұғалімдер, орта медициналық қызметкерлер, жылжымайтын мүлік агенттері және т. б. қажет болады. knopka.kz.