Тоңазытқыш жабдықтар кез келген тамақ өнеркәсібінің немесе тамақ саудасы кәсіпорындарының ажырамас бөлігі болып табылады. Әдетте, саудадағы табыс тоңазытқыштың ақаусыз жұмысына байланысты. Тамақ өнімдеріне келетін болсақ, олардың сапасын сақтау кез келген қоғамдық тамақтандыру мекемесі немесе дүкен үшін маңызды талап болып табылады.
Тоңазытқыш жүйелердің классификациясы
Барлық қондырғыларды екі санатқа бөлуге болады:
Индустриялық. Бұл топқа ірі дүкендерде, қоймаларда қолданылатын жоғары өнімді жүйелер кіреді және өнімді ұзақ сақтау мүмкіндігін ұсынады. Өндірістік камералар тамақ өндірісінің әртүрлі технологиялық процестерінде кеңінен қолданылады.
Сауда. Мұндай жабдық төмен қуатпен сипатталады, дегенмен қажет болған жағдайда өнімділігі жоғары қондырғыларды да табуға болады. Мұндай жүйелер салқындатылған немесе мұздатылған өнімдерді қысқа мерзімді сақтау үшін қолданылады.
Тоңазытқыш камералары өлшемдері, температура жағдайлары, орнату нұсқалары және т.б. бойынша ерекшеленеді. Жұмыс көлемі 6-дан 25 м3-ге дейін болуы мүмкін. Мұндай жүйелер шағын сауда нүктелерінде жиі қолданылады. Көлемді тоңазытқыштар (50-ден 100 м3 және одан да көп, биіктігі 2 метр немесе одан да көп, әдетте, өндірісте қолданылады).
Тоңазытқыштар және олардың ерекшеліктері
Осы санатқа кіретін тоңазытқыш жабдықтар тез бұзылатын азық-түлік өнімдерін қысқа мерзімде сақтауға арналған. Әдетте, бұл сауда және мейрамхана бизнесінде кеңінен қолданылатын ыңғайлы жүйелер. Дизайн бойынша мұндай тоңазытқыштарды шыны және соқыр есіктері бар құрылғыларға бөлуге болады. Салқындату әдісіне сәйкес қондырғылар динамикалық немесе статикалық болуы мүмкін. Есіктер топсалы немесе жылжымалы.
Егер тоңазытқыш динамикалық салқындату жүйесін пайдаланса, бұл кірістірілген желдеткіштермен қамтамасыз етіледі. Салқындатқыштар суық ауаны камераның бүкіл көлеміне таратады. Бұл есіктер жиі ашылып жабылса да, жабдықтың ішіндегі біркелкі температураны қамтамасыз етеді.
Статикалық салқындатуға келетін болсақ, бұл жағдайда суық ауа ішке табиғи түрде жылжиды. Тиісінше, мұндай жүйелердегі сөрелерді қайта орналастыру ұсынылмайды, өйткені олар буландырғыштардың функцияларын орындайды. Шұжықтар, ірімшіктер, ет және кондитерлік өнімдер қаптамасыз сақталса, есіктер жиі ашылып/жабылса, олар жел болуы мүмкін.
Жылдам мұздатқыштар және олардың ерекшеліктері
Мұндай қондырғылар тек өнеркәсіпте қолданылады. Жылдам мұздатқыштар тағамды тез салқындату немесе мұздату үшін қолданылады. Мұндай қондырғыларды екі топқа бөлуге болады — плиткалы және спиральды. Біріншісі де өнімдерді тиеу тәсіліне қарай тік және көлденең болып жіктеледі. Әдетте, олар теңіз өнімдерін, ет, балық, жартылай фабрикаттарды, көкөністерді өңдеу үшін қолданылады. Толық мұздату әдетте екі сағаттан аспайды.
Спиральды қондырғыларға келетін болсақ, олар жартылай фабрикаттар мен әртүрлі тез дайындалатын өнімдерді өндіруде жиі қолданылады, атап айтқанда, құймақ, тұшпара, тұшпара және т.б. Спиральды қондырғылар теңіз өнімдерін мұздату үшін кеңінен қолданылады. Мұндай құрылғылар тағамды 25 минут ішінде -20 градусқа дейін толығымен салқындата алады.
Мұздатқыштар
Мұндай құрылғылар шешетін негізгі міндеттер:
тағамға қажетті температура деңгейін сақтау;
тұтынушыларға өнімді ыңғайлы көрсету;
сатып алушыларға қызығушылық тудыратын өнімге қол жеткізуді қамтамасыз ету.
Температура параметрлері бойынша барлық құрылғылар төмен және орташа температураға бөлінеді. Жобаға сәйкес жабдық жабық және ашық болуы мүмкін. Бірінші жағдайда камера жоғары жылу оқшаулағышы бар жылжымалы немесе жиналмалы шыны есіктермен жабдықталған.
Ашық құрылғылардың қақпақтары жоқ, сондықтан олар көбінесе өзіне-өзі қызмет көрсететін сауда нүктелеріне орналастырылады. Әдетте сатып алушыларды тарту үшін олар залдың ортасына орналастырылады. Өндіруші мен мақсатқа байланысты мұндай құрылғы кіріктірілген жарықтандыру жүйесімен жабдықталуы мүмкін.
Кеудеге арналған мұздатқыштарды бөлек топқа орналастыру керек. Мұндай жүйелер тез бұзылатын өнімдерді, соның ішінде тоңазытқышта және мұздатылған ет пен жартылай фабрикаттарды ұзақ сақтау үшін қолданылады. Мұздатқыш — бұл пайдаланушы белгілеген температураны ұстап тұратын көлденең құрылым. Қақпақ мөлдір немесе саңырау болуы мүмкін.