• Басты бет
  • Мақалалар
  • Көктемге дейін пияз мен сарымсақ егінін қалай сақтауға болады: нюанстар, ережелер, нәзіктіктер

Көктемге дейін пияз мен сарымсақ егінін қалай сақтауға болады: нюанстар, ережелер, нәзіктіктер

18.11.2022

Сарымсақ қарапайым қалалық пәтерде көктемге дейін сақталуы үшін сіз көп жұмыс істеп, оған қажетті жағдайларды ұйымдастыруыңыз керек.


1. Сарымсақ сақтау үшін қандай ыдысты таңдау керек
Осы мақсаттарда ол пайдалы болады:
— Қақпағы мен желдеткіші бар тағамға арналған пластик ыдыс.
— Картон қораптар мен шыны банкалар. Соңғысын ауа өткізбейтін қақпақтармен жабудың қажеті жоқ. Мойынды майлықпен немесе шүберекпен жапқан дұрыс.
Қайда сақтау керек
— Буып-түйілген сарымсақ қараңғы, салқын жерде (тамбур, қойма, шкафтың төменгі сөресі) жақсы орналастырылған. Мұндай жағдайларда сарымсақ көктемнің соңына дейін жатады.
— Қалампыр кәдімгі тоңазытқышта (көкөніс қорабында) жақсы сақталады. Бірақ сақтау мерзімі бір уақытта — ақпан айының соңына дейін, артық емес.
Сарымсақ өрімдері
Сарымсақты сақтаудың ескі әдісі — сабақтарды өріп өру. Ол үшін зауыттың жапырақтары бастапқыда кесілмейді. Тіпті жазда оларды байламдармен немесе гүл шоқтарымен өріп, кептіреді. Мұндай «икебана» ас үйге де жақсы декор болады. Бірақ мұндай өнімнің жарамдылық мерзімі орташа есеппен Жаңа жылдық мерекелерге дейін.
Парафин
Көптеген жазғы тұрғындар сарымсақты парафинде сақтайды. Бастар тістерді кептіруден және түсіруден қорғайтын жұқа пленканың арқасында сақталады.
— Бұл әдіс үшін парафин алынады, су моншасында ерітіледі және оған сабағымен ұсталатын сарымсақ басын бірнеше секундқа түсіреді.
— Қабық тез жабысып, кебеді және мұндай материалды қораптарға салуға болады. Ол ұзақ уақыт бойы қалыпты бөлме температурасында қараңғы жерде сақталады.
2. Пиязды қалай сақтауға болады
Жазда жиналған пияз дақылдары мінсіз және ұзақ сақталуы үшін бағбандар белгілі бір ережелерді сақтауы керек.
— Сақтау алдында қалың мойын, зақымдану немесе шірік белгілері бар үлгілерді таңдау кезінде барлық пияз мұқият сұрыпталады.
— Пиязды сақтау үшін тамаша микроклимат — температура +1-ден +4 градусқа дейін. Жақсы, егер жертөле, қойма немесе шатыр мұндай микроклиматты тұрақты түрде қамтамасыз ете алса. Пиязды сөреге немесе 50 сантиметрлік қабаты бар қорапқа салу керек (қалыңдығы бойынша).
— Кейбір бағбандар пияздан өрім өреді. Көбінесе олар температура 20 градустан аспайтын ас үйде ілінеді.
— Өскінді кешіктіру үшін (бұл жылы бөлмелерде жиі кездесетін мәселе) пияз тамыры газ оттығымен күйдіріледі.

Пікірлер: 0
Кіру немесе Қазір тіркеліңіз пікір қалдыру үшін.