Ас-аспаз – гастрономия әлемінде барған сайын танымал болып келе жатқан ұғым. Соус-аспаз — аспаздық сарапшылар бұрын қол жетімсіз болған заманауи технологиялар мен ингредиенттерді пайдалана отырып, тағамдарды дайындауға маманданған мейрамхана аспазшысы.
Бұл кәсіптің пайда болу тарихы
Ас аспазының тарихы 1980 жылдардан басталады. Содан кейін француз аспаздық маманы Николас Куршелл ғылыми білім мен технологияны қолдануға негізделген тағам дайындаудың жаңа стилін жасады. Ол өз жұмысында азотты мұздату, вакуумдау, сублимациялау және басқа да осыған ұқсас процестерді қолданған алғашқы аспаз болды.
Ас аспазшы қандай технологияларды пайдаланады?
Sous аспаздары жаңа технологияларды ғана емес, сонымен қатар жаңа ингредиенттерді де пайдаланады. Олар микрожасылдарды, балдырлардың эскалоптарын, су өсімдіктерін және басқа да экзотикалық өнімдерді пайдаланады. Олар сондай-ақ ет, балық және көкөністермен жұмыс істейді, өнімдердің дәмі мен құрылымын сақтауға мүмкіндік беретін технологияларды қолданады.
Sous аспаздары шығармашылық еркіндігімен танымал. Олар дәстүрлі рецепттерді ұстанбайды және тәжірибе жасаудан қорықпайды. Олар кәдімгі тағамды нағыз шедеврге айналдыра отырып, нағыз өнер туындысы болатын тағамдарды жасайды.Соус аспаздары жоғары дәрежелі мейрамханаларда жұмыс істейді және көбінесе өздерінің мейрамханалары болады. Олардың тағамдары әдеттегі тағамдарға қарағанда қымбатырақ, бірақ олар гастрономия әуесқойлары үшін ерекше тәжірибе береді.
Sous Chef — бұл кәсіп қана емес, сонымен қатар өмір салты. Бұл өз өмірін жаңа және ерекше тағамдар жасауға арнаған және оның барлық көріністерімен аспаздық ғылымды меңгерген адамдар.