Нутрициология: тамақтану ғылымының ерекшеліктері

23.06.2022

Адам өмірінде тамақ әрқашан үлкен рөл атқарған. Сондықтан белгілі бір уақытта тамақтануды және оның ағзаға қалай әсер ететінін зерттейтін тұтас ғылым пайда болды. Диетология және Ұлттық салауатты тамақтану орталығы осылай пайда болды. Біздің мақалада біз осы ғылыми пән туралы егжей-тегжейлі айтатын боламыз.

Диетология дегеніміз не?

Тамақтану – дұрыс тамақтанудың механизмдерін, заттардың өзара әрекеттесуін, олардың адам ағзасына әсерін зерттейтін ғылыми пән. Ол бірқатар маңызды міндеттерді шешеді:

дұрыс және теңгерімді тамақтану бойынша ұсыныстар жасау;
өнімдердің ағзаға әсерін зерттеу;
мемлекеттік деңгейде тамақтану мәдениетін қалыптастыру.

Диетология ғылым ретінде 19-20 ғасырлар тоғысында пайда болды. Оны алғашқылардың бірі болып зерттеген ғалымдар Иван Сеченов, Иван Павлов, Ольга Молчанова. Олар адам ағзасына қажетті заттар туралы алғашқы түсінікті қалыптастырды.

Бір-екі жылдан кейін бүкіл әлем зерттеушілері адамға қажетті әртүрлі заттарды зерттей бастады. Олар ағзаға тек макронутриенттерді ғана емес, сонымен қатар витаминдерді де қажет ететінін анықтады. Келесі қадам қоректік заттардың жетіспеушілігінен туындаған ауруларды зерттеу болды.

Америкада тамақтану әсіресе Ұлы депрессия мен Екінші дүниежүзілік соғыс кезінде танымал болды. Содан кейін азық-түлік тапшылығына байланысты тағамның жетіспеушілігіне байланысты аурулардың пайда болуына жол бермейтін тағамдық қоспаларды әзірлеу қажет болды.

Диетология мен диетаның айырмашылығы

Диетолог – дәрігер. Оның жоғары медициналық білімі бар, сондықтан дұрыс тамақтанбаумен байланысты ауруларды емдей алады. Диетолог, керісінше, ауруларды емдемейді. Дегенмен, адамның диетасын қалыпқа келтіру оның қолында, атап айтқанда, оның дене салмағы қалыпты жағдайға оралуы үшін. Маман ғылыми және кеңес беру қызметімен де айналысады.

Маманға қашан қаралу керек

Осы сілтемеге тіркелу үшін ncn.nutristeppe.com/tsentr-nutritsiologii диетологқа келесі жағдайларда қажет:

теңдестірілген диетаны жасау керек;
денені тазарту және одан токсиндерді кетіру бойынша ұсыныстар алу керек;
тамақтану әдеттерін реттеу керек;
ағзадағы қоректік заттардың жетіспеушілігін жою қажет.

Сондай-ақ, маман әртүрлі сұрақтарға жауап бере алады. Мысалы, тамақтану адам ағзасына қалай әсер етеді, қандай тағамдарды қандай мөлшерде тұтынуға болады және т.б.

Қалай диетолог болуға болады

Диетолог болу және адамдарға дұрыс тамақтануға көмектесу үшін жоғары білім болуы керек. Медициналық ғана емес, сонымен қатар химиялық және биологиялық. Қазіргі уақытта Украина университеттерінде «Детолог» жеке мамандығы жоқ.

Айта кету керек, бүгінде өзін-өзі үйрететін көптеген адамдар диетолог деп атайды. Өйткені, диетолог мәртебесі заңмен қорғалмаған, сондықтан кәсіби стандарттар жоқ. Сондықтан тамақтану мәселесінде өз білімін сертификатпен растай алатын мамандарға ғана сену керек.

Пікірлер: 0
Кіру немесе Қазір тіркеліңіз пікір қалдыру үшін.