Неліктен маусымдық тағамдарды жеу маңызды?
1. Біріншіден, маусымдық өнімдер әрқашан жаңа және витаминдерге бай. Табиғат олардың пісіп-жетілуіне ең қолайлы жағдай жасаған жерде және уақытта тікелей өседі. Осылайша, маусымда жиналған көкөністер мен жемістер денсаулық пен иммунитетті сақтау үшін өте қажет қоректік заттардың максималды мөлшерін қамтиды.
2. Көктемгі маусымдық азық-түліктер де ағзаның қыстан кейін тазарып, қалпына келуіне көмектеседі. Мысалы, шпинат, аскөк және жасыл бұршақ сияқты жаңа жасыл көкөністер тамаша детоксикация қасиеттеріне ие және бауырды тазартуға көмектеседі. Сонымен қатар, олар ас қорытуды жақсартуға және артық салмақтан арылуға көмектесетін талшыққа бай.
3. Құлпынай, шие және өрік сияқты маусымдық көктемгі жемістер ағзаның жасушаларын бос радикалдардың зиянды әсерінен қорғайтын және қартаю процесін баяулайтын антиоксиданттардың көп мөлшерін қамтиды. Олар сондай-ақ иммундық жүйені нығайтып, вирустар мен инфекциялармен күресуге көмектесетін С дәруменіне бай.
4. Спаржа, нәресте шпинаты және пияз сияқты маусымдық жасыл көкөністерді ұмытпаңыз. Олардың құрамында В дәрумендерінің, темірдің, кальцийдің және сүйектердің, терінің және шаштың сау болуы үшін қажетті басқа микроэлементтер көп.
5. Сонымен қатар маусымдық тағамдарды жеу экологиялық тепе-теңдікті сақтауға көмектеседі. Жергілікті көкөністер мен жемістерді сатып алу арқылы біз жергілікті фермерлерді қолдаймыз және басқа аймақтардан азық-түлік тасымалдаумен байланысты көміртегі ізін азайтамыз.
Сондықтан диетаға маусымдық тағамдарды қосу және олардың барлық пайдалы қасиеттерін пайдалану ұсынылады.