Азық-түлік химиясы-тамақ өнеркәсібі химиясында сапалы азық-түлік өнімдері мен талдау әдістерін жасаумен айналысатын тәжірибелік химия саласы.

Тағамдық қоспалар химиясы оларды өндіріс технологиясын, сондай-ақ өнімнің құрылымы мен органолептикалық қасиеттерін жақсарту, сақтау мерзімін ұлғайту, тағамдық құндылығын арттыру үшін азық-түлік өнімдеріне енгізуді бақылайды. Мұндай қоспалардың қатарына мыналар жатады: консерванттар антиоксиданттар тотықтырғыштар эмульгаторлар тұрақтандырғыштар бояғыштар дәмдік заттар мен хош иістер дәм мен иісті күшейткіштер витаминдер микроэлементтер амин қышқылдары дәмдеуіштер