Үстелді қалай қою керек

05.04.2022

Дастарханды жаймас бұрын алдын ала ыдыс-аяқты, басқа да ас үй ыдыстарын, дастарханды, майлықтарды және үстелдің әшекейлерін дайындау керек. Сіз үстелді гүлдермен, шамдармен, сәндік мүсіншелермен вазамен безендіре аласыз. Олардың мөлшері мен стилі мерекеге және үй иесінің қалауына байланысты. Ыдыс-аяқтарды, ас құралдары мен стақандарды жақсылап жуып, жылтыр етіп сүрту керек. Дастарханды мұқият таңдаңыз — бұл үстелді орнатудың негізгі атрибуттарының бірі.


Дастарханды дұрыс қою үшін қандай құрылғылар қажет: тісбасарға, балыққа, ыстыққа, ыстыққа пышақ, балыққа, жеңіл тағамдарға, майға, сорпаға қасық, шай қасық, десертке пышақ, а десертке арналған қасық пен шанышқы.


Дастархан жабылған кезде, әр адамға шамамен 80 см бос орын болатындай етіп үстелдің айналасында орындықтарды орналастыру керек.Алдымен жағажай тақтайшасы қойылады. Оның оң жағында пышақтар мен қасықтар, ал сол жағында — тістері жоғары шанышқылар. Пышақтарды ұшымен пластинаға қарай бұру керек. Пластинаға жақынырақ ыстық шанышқы, содан кейін балыққа, содан кейін жеңіл тағамдарға арналған шанышқы. Пышақтар бірдей тәртіпте, тәбет пышақтың алдына тек сорпа қасық қойылады.


Әр тағамның өз табағы болады. Ыстық, бірінші және жеңіл тағамдарға арналған табақ, шай немесе кофе табақшасы, пирожный табақ және т.б.
Этикет ережелеріне сәйкес, стендтік табаққа ыстық табақ қойылады, ал үстіне бірінші немесе жеңіл тағамдар үшін. Сол қолыңызбен нанға оңай жету үшін сол жаққа пирог табақшасын қою керек. Ол сондай-ақ сары май, ірімшік және пирогтарға арналған. Оң жақта табақшада немесе шайда бір кесе кофе болады.

Сонымен қатар, дастархан жаю үшін стақандар, стакандар, шарап стакандары, розеткалар, ыстық қошқар, демитас, мұз шелектері және т.б.


Қағаз майлықтар үстелдің үстінде немесе пластинаның оң жақ шетінде. Шүберек майлықтар әдетте әдемі бүктеліп, табаққа қалдырылады немесе көйлегіңіз немесе шалбарыңыз тез ластануы мүмкін деп алаңдасаңыз, оны тізеңізге қоюға болады. Сондай-ақ дымқыл қол сүлгілерін пайдалануға болады. Дастарханды жасанды гүлдермен безендіріп, тағамның хош иісі олардың хош иісімен араласпауы керек.

Пікірлер: 0
Кіру немесе Қазір тіркеліңіз пікір қалдыру үшін.