Қазақтың ұлттық тағамдары

28.06.2023

Қазақтың ең танымал және сүйікті ұлттық тағамдарының бірі – бесбармақ.

Бұл дәстүрлі тағам «кеспе» деп аталатын қамыр кесектеріне ұсынылатын пісірілген етден (әдетте қой немесе жылқы етінен) тұрады. Бешбармақ пияз, сарымсақ, бұрыш, шөптер сияқты түрлі дәмдеуіштерді пайдаланып дайындалады, бұл оған ерекше дәм береді. Бұл тағам көбінесе үлкен отбасылық тағамдарда ұсынылады және қонақжайлылық пен қауымдастықтың символы болып саналады.

Бұл ел мақтан тұтатын қазақтың палауын да айта кеткен жөн. Қазақ палауын күріш, ет (көбінесе қой еті), сәбіз және түрлі дәмдеуіштерден жасайды. Бұл тағам әдетте үлкен қазандарда дайындалады және мерекелік және отбасылық түскі астарда беріледі. Қазақ палауы зире, кориандр және куркума сияқты дәмдеуіштердің арқасында бай дәм мен хош иіске ие.

Қазақтың тағы бір әйгілі тағамы – манты. Манты — ет пен пияз қосылған буға пісірілген пирогтар. Олар кішкентай пакеттерге ұқыпты бүктелген, содан кейін бумен пісірілген жұқа қамырдан жасалған. Манты әдетте қаймақ немесе тұздықпен бірге беріледі және оны негізгі тағам ретінде немесе тәбет ретінде жеуге болады. Манты дайындаудағы маңызды аспект олардың пішінінің әдемілігі мен дәлдігі болып табылады, өйткені қазақ мәдениетінде мантылардың сыртқы түрі де маңызды рөл атқарады.

Қазақ тағамдары айран, қымыз немесе құрт сияқты сүт өнімдерімен де танымал.

Айран – йогурттан немесе айраннан тұз қосып жасалған сергітетін сусын. Қымыз – Қазақстанда дәстүрлі түрде ішілетін кезбе бие сүті.

Қымыз көптеген пайдалы микроэлементтер мен витаминдерден тұратын пайдалы және емдік сусын болып саналады.

Құрт — сүзбеден жасалған және күн астында табиғи түрде кептірілген шағын тұзды шарлар. Тұздылық дәрежесі әр өндірушіге байланысты өзгеруі мүмкін. Құрттың өлшемі 20 мм-ден 50 мм-ге дейін өзгеруі мүмкін. Құрт сүзілген және сүзілген сүттен және жаңа сүттен жасалады. Оңтүстік Қазақстанда бие сүтінен, ал батыс аймақтарда түйе сүтінен жасалған. Құртқа арналған сүт опциялары қой, сиыр немесе ешкі болуы мүмкін.

Сонымен қатар, қазақ асханасында бауырсақ секілді тағам кеңінен таралған. Бауырсақ – ұлттық маңызы бар қазақтың дәстүрлі тағамы. Әдетте, бауырсақ дайындау үшін бай немесе ашытқы қамыр пайдаланылады, оны дөңгелек қамырдан ұсақтап кесіп, көп мөлшерде ыстық өсімдік майына, кейде мал майын қосып қуырады. Дайын бауырсақ пышным, хош иісті, алтын түстес, домалақ болып көрінеді. Қазақтар бауырсақты өте жақсы көреді және оны кез келген іс-шараға немесе мерекеге жиі пісіреді. Бірде-бір қонақжай қазақ дастарханы бауырсақсыз болмайды.

Жалпы, қазақ асханасы бұл елдің бай тарихы мен мәдениетін көрсететін түрлі тағамдарды ұсынады. Ол Орталық Азияның, Түркияның, Ресейдің, тіпті Қытайдың ықпалын біріктіреді. Қазақ асханасы өзінің бай дәмімен, көптеген ет өнімдерін дайындаудың және пайдаланудың қарапайымдылығымен танымал.

Пікірлер: 0
Кіру немесе Қазір тіркеліңіз пікір қалдыру үшін.